Ziemniaków jemy bardzo dużo i to pod różnymi postaciami. A że zbliża się zima, wkrótce zacznie się też u nas sezon na ziemniaki z kominka i bardzo często nie będę jadła nic innego :). W międzyczasie wypróbowałam przepis na pieczone ziemniaki z bloga The Pioneer Woman Cooks, dodałam do nich rozmaryn oraz zrezygnowałam z dużej ilości czosnku, tak żeby A. też zjadł (tylko dla siebie zrobiłabym ściśle wedle przepisu, ponieważ pieczony czosnek uwielbiam). Wyszły bardzo dobre, na pewno często urozmaicą nam jeszcze niejeden obiad.
PIECZONE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM I ROZMARYNEM
4 porcje
20 małych lub średnich ziemniaków (w oryginale młodych, ale niestety już po sezonie)
5-6 główek czosnku - używam około 3
1/3 do 1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/3 do 1/2 szklanki białego wina
sól, świeżo zmielony pieprz
2-3 gałązki rozmarynu
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
Ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki. Główki czosnku przetnij na 1/3 wysokości, tak by było widać ząbki (ja użyłam po prostu nieobranych ząbków). Ziemniaki i czosnek umieść w żaroodpornym naczyniu, polej oliwą z oliwek i winem, szczodrze dopraw pieprzem i solą, posyp igiełkami rozmarynu. Całość dokładnie wymieszaj. Naczynie szczelnie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut. Następnie ściągnij folię i piecz przez kolejne 20-30 minut, aż ziemniaki zmiękną i zarumienią się (ja na tym etapie włączam termoobieg i wstawiam do piekarnika rybę).
Podawaj gorące.
Jak widać ziemniaki jedliśmy z pieczonym pstrągiem, ale o rybie napiszę następnym razem. Zawsze robimy ją tak samo i myślę, że to już się nie zmieni.
Smacznego!
4 porcje
20 małych lub średnich ziemniaków (w oryginale młodych, ale niestety już po sezonie)
5-6 główek czosnku - używam około 3
1/3 do 1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/3 do 1/2 szklanki białego wina
sól, świeżo zmielony pieprz
2-3 gałązki rozmarynu
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
Ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki. Główki czosnku przetnij na 1/3 wysokości, tak by było widać ząbki (ja użyłam po prostu nieobranych ząbków). Ziemniaki i czosnek umieść w żaroodpornym naczyniu, polej oliwą z oliwek i winem, szczodrze dopraw pieprzem i solą, posyp igiełkami rozmarynu. Całość dokładnie wymieszaj. Naczynie szczelnie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut. Następnie ściągnij folię i piecz przez kolejne 20-30 minut, aż ziemniaki zmiękną i zarumienią się (ja na tym etapie włączam termoobieg i wstawiam do piekarnika rybę).
Podawaj gorące.
Smacznego!
4 komentarze:
To musiało pachnieć tymi ziemniaczkami :)Wyglądają niezwykle zachęcająco :)
Ja raczej ziemniaków nie jadam ale takimi bym na pewno nie pogardziła. Ech, pamiętam czasy kiedy z kuzynostwem w letnie wieczory jedliśmy ziemniaki z popiołu. Ale mi tego brakuje.
Takie kuszące te ziemniaki, że aż wzięło mnie na wspomniania ;)
ja bardzo lubię ziemniaki + czosnek i jeszcze pieczone
Super ziemniaki , teraz jesienią sobie zrobię te twoje
Jako typowa Polka uwielbiam ziemniaki! Takie pieczone, szczególnie!
Prześlij komentarz