Jeśli miałabym wskazać swoje ulubione kulinarne miejsce w internecie byłby to blog Deb Smitten Kitchen. Wszystko mi tu smakowo odpowiada, wszystko mi się udaje. Dziś więc Peach Pie, który pojawił się całkiem niedawno, a ja od razu wiedziałam, że to będzie świetne ciasto. Kolejna do zrobienia jest krajanka lemoniadowa. Jeśli Wy macie jakieś godne polecenia adresy podzielcie się nimi ze mną, jestem odcięta od swojej biblioteki, a mam wyjątkowo dużo czasu na gotowanie :).
PAJ BRZOSKWINIOWY
1 forma na paj lub wysoka forma do tarty
ciasto
2 i 1/2 szklanki (315g) mąki pszennej - użyłam krupczatki
1 łyżka (15g) cukru
1 łyżeczka soli
225g masła
3 łyżki bardzo zimnej wody
nadzienie
1,5 kg dojrzałych brzoskwiń
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru
1/8 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo: 1 łyżka mleka, śmietany lub wody, cukier do posypania
ciasto
Mąkę zmieszaj z cukrem i solą. Dodaj pokrojone w kostkę masło, zagnieć, aż masło dobrze połączy się z suchymi składnikami. Dodaj wodę, zagnieć ponownie. Ciasto przekrój na pół, uformuj dwa placki, oba zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (maksymalnie 2 dni).
nadzienie
W dużym garnku doprowadź wodę do wrzenia. Wrzuć brzoskwinie, zostaw na 2 minuty, powtórz z kolejną turą owoców. Sparzone brzoskwinie od razu opłucz pod zimną wodą. Zdejmij skórkę, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w 8mm plasterki :). Kawałki owoców zmieszaj z sokiem cytrynowym, odstaw. Pozostałe suche składniki nadzienia wymieszaj ze sobą w małej misce, a następnie dodaj do brzoskwiń. Całość dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Formę posmaruj masłem.
Oba kawałki ciasta wyciągnij z lodówki. Blat dokładnie obsyp mąką. Wyciągij pierwszy kawałek, posyp go mąką, a następnie rozwałkuj w okrąg. Wyłóż (lub wylep :) dno i boki formy (Deb ciasta wystarczyło na spód, boki i jeszcze poza formę, mnie niestety nie). Na przygotowany spód wysyp owoce. Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i za pomocą radełka/noża wytnij szerokie paski. Rozłóż na wierzchu tak by uzyskać kratkę. Zlep brzegi lub zawiń na nie zwisający nadmiar ciasta ze spodu. Ciasto posmaruj mlekiem, śmietaną lub wodą, obsyp dość mocno cukrem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i dopiekaj przez kolejne 30-35 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i studź na kratce przez 3 godziny. To może być trudne, jeśli jednak rozkroisz jeszcze gorący placek, nadzienie się nie zetnie i wypłynie (bo nie znaczy, że nie da się go zjeść :).
Smacznego!
12 komentarze:
Wygląda cudnie :) Zabiorę dzisiaj mamie brzoskwinie bo ma pełno w ogrodzie i też taki zrobię :D
Ja lubię Jamie's 30 Minute Meals, za całokształt, wiele odcinków można znaleźć na YT.
Tutaj np. odcinek z uniwersalnym wypełniaczem do tart http://www.youtube.com/watch?v=6x7mVaEQ2q0&feature=related
Tez bardzo lubie tego bloga, czesto zagladam :) Lubie tez http://eatlikeagirl.com/
Twoj pie pierwszorzedny! Mam teraz straszna chetke na cos slodkiego. Moge porwac kawaleczek? :)
Jeżeli chodzi o pomysły kulinarne, inwencję masz chyba nieograniczoną. Fajna sprawa, będę tu częściej zaglądać, aby nieco urozmaicić swą kuchnię.
Wygląda obłędnie domowo, aż chce się jeść
Ciebie kusił przepis, teraz mnie kusi, pewnie i ja niebawem go przetestuję :)
Ja uwielbiam Joy z Joy, The Baker :-)
Deb też kojarzę, to ciasto też wpadło mi w oko - teraz już wiem, że warto je zrobić!
wcale Ci się nie dziwię, że jak je dojrzałaś to musiałaś zrobić, bo teraz czuję tak samo :)
Pozdrawiam!
Upiekłam. Nie mogłam się oprzeć zdjęciom:)
Katarynko mam nadzieję, że smakowało :)
Owszem, smak zrekompensował mi brak pięknej foremki ;)
Hej. Twój przepis dziś na moim blogu. I dziękuję Ci za niego. To ciacho jest absolutnie przepyszne!
Uściski!
Prześlij komentarz