Risotto z suszonymi pomidorami i pesto

Risotto to jedna z tych potraw, które mogłabym jeść codziennie i właściwie nic innego nie byłoby mi potrzeba. I wytrawnie, i na słodko, z tysiącem możliwych kombinacji. Szybkie i proste w przygotowaniu, a zawsze zaskakujące smakiem. Dzisiejszy przepis bez masła, ale za to z pesto (choć dodatek masła, jeśli upieracie się na klasykę i tu nie zaszkodzi). Przepis z magazynu Food&Wine.

RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PESTO
4 porcje

750ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 szklanka (225ml) wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
2 szklanki ryżu do risotto
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 i 1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki suszonych pomidorów (suchych lub w oleju), posiekanych
świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki pesto
4 łyżki startego parmezanu

Bulion zmieszaj z wodą i doprowadź do wrzenia, odstaw.

W rondelku lub na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się przezroczysta (około 5 minut). Dodaj ryż i podsmaż go przez około 2 minuty. Wlej wino, dopraw solą i gotuj, aż całe wino wyparuje. Dodaj suszone pomidory i około 1/2 szklanki bulionu do ryżu i gotuj, często mieszając, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty. Kontynuuj gotowanie, dodając po 1/2 szklanki bulionu na raz, pozwalając ryżowi wchłonąć bulion przed dodaniem kolejnej porcji płynu. Gotowe risotto zdejmij z ognia, dodaj pieprz, pesto i parmezan. Całość zamieszaj. Podawaj od razu z dodatkowym parmezanem.

Smacznego!

5 komentarze:

monikucha pisze...

Równiez moglabym jesc risotto codziennie, ale jest tyle rzeczy do sprobowania, ze jem je sporadycznie. Wyglada bardzo smakowicie :)

Zaytoon pisze...

Dotychczas miałam przyjemność jedzenie jednego risotto i zdecydowanie mogę orzec, że to były bardzo smaczne początki miłości na dłużej. Teraz muszę jeszcze tylko moją rodzinę przekonać, że ryż naprawdę może być smaczny. :)

Majana pisze...

Pysznie się prezentuje :))) Zjadłoby się takie pyszności:)
Pozdrowienia.

Maggie pisze...

Uwielbiam risotto, uwielbiam jego kremowa konsystencje i to, ze mozna je przygotowac ze wszystkim. Suszone pomidory tez uwielbiam. Pesto i parmezan tez. Krotko: przyrzadzilas danie idealne :)

dorota20w pisze...

Bardzo lubie takie smaki !

Blog Widget by LinkWithin