Indulge. 100 perfect desserts. Claire Clark

Tak jak obiecałam dziś będzie o książce. O super książce z deserami. Z setką cudownych deserów, czyli o Indulge. 100 perfect desserts by Claire Clark. To pozycja o wypiekach tradycyjnych, klasycznych, można powiedzieć: podstawowych. Znajdziemy tu takie desery jak: ciasto marchewkowe, tort Sachera, tartę Bakewell, Tarte Tatin, Apfelstrudel, Mille-Feuilles, Creme Caramel, Creme Brulee, pieczony mus czekoladowy, Operę, sutki Venus czy marshmallows... jak i wiele innych.

kilka słów o autorce
Clair Clark jest szefem działu deserów amerykańskiej restauracji French Laundry, znanej chyba na całym świecie. Zanim poznała Thomasa Kellera zdobywała doświadczenie m.in. w angielskich hotelach Ritz i Intercontinental, w Bluebird Restaurant i słynnym Wolseley. Przez jakiś czas była wykładowcą w szkole Le Cordon Blue. Zdobyła najwyższe brytyjskie odznaczenie w gastronomii, czyli Meilleur Ouvier de Grande Bretagne (1996 rok), a w roku 2005 magazyn Restaurant okrzyknął ją najlepszym cukiernikiem. Tego samego roku zaczęła pracować dla Thomasa Kellera. Indulge to jej pierwsza książka.

kilka słów o książce
W swojej książce Claire przedstawia nam swoje ulubione desery z perspektywy 25-letniego doświadczenia zawodowego. Znajdziemy tu dania proste i bardzo wysublimowane: desery typowo angielskie oraz klasyczne, znane wszystkim słodkości. Być może ta książka nie wnosi nic nowego do znanych już przepisów, jednak jej wersje są pełne aromatów i faktur, łatwe do przygotowania, idealne. To świetna książka dla miłośników deserów tradycyjnych - to powinien być wasz pierwszy zakup, jeśli chcecie nauczyć się klasyki, ale też doskonale uzupełni lub ukaże z innej perspektywy wypieki, które już znacie.

kilka słów o przepisach
Przepisy w książce zostały podzielone według następujących kategorii:
- ciasta i ciasteczka (11 przepisów)
- ciasta (12 przepisów)
- ciasta luksusowe (17 przepisów)
- bezy (7 przepisów)
- kremy (8 przepisów)
- desery, musy i galaretki (13 przepisów)
- puddingi (8 przepisów)
- lody (12 przepisów)
- małe słodkości (12 przepisów)

Sporo przepisów (chociaż nie wszystkie) zilustrowano pięknymi zdjęciami. Na początku każdego rozdziału Claire podaje 'sekrety sukcesu', czyli przydatne wskazówki dotyczące poszczególnych rodzajów ciast i deserów. Większość przepisów opatrzono także poradami autorki zamieszczonymi na marginesach. Wszystko opisane jest bardzo precyzyjnie i dokładnie, językiem zrozumiałym dla każdego, przez co książka zadowoli początkujących cukierników, choć oczywiście i ci bardziej zaawansowani znajdą tu sporo dla siebie.

Przepisy do wypróbowania:
amaretti (przepis); carrot cake; apple and poppy seed cake; frosted banana cake; gingerbread; sachertorte; lemon cake; chocolate red wine cake; bakewell tart; apple and blackberry bande aux fruits; mango and kaffir lime mirliton tart; apfelstrudel (przepis); strawberry mille-feuilles; red berry meringue heart to share; baked vanilla cheesecake (przepis); black forrest trifle; baked chocolate mousee; green tea and jasmine delice; opera; charlotte royal; dumph noodle (przepis); honey madeleines; pink champagne truffles.

Indulge. 100 perfect desserts by Claire Clark. Absolute Press 2007. 240 stron. Cena w amazon.co.uk - 11,24Ł (miękka oprawa) plus koszty przesyłki.

7 komentarze:

Liska pisze...

Gratuluję!
Też mam tę książkę i ją uwielbiam :)

asiejka pisze...

już czekam jak będziesz nam pokazywac te cuda z listy "do wypróbowania"..

Gosia pisze...

piekna ksiazka-gratuluje zakupu jej

Pozdrawiam :)

gwiazdka.w.kuchni pisze...

Kokoko, cieszę się z Tobą na myśl o tej książce i niecierpliwie czekam na przepisy z listy! :)

Polka pisze...

Wspaniale opisane!
Już chcę tą książkę :)

Iv pisze...

Polko Tobie chyba najłatwiej z nas kupić książkę :) Zazdroszczę Ci tych angielskich księgarni. Przepisy robią się powoli :), w kolejce jeszcze dużo innych książek (nawet nie otwartych :).

ivcia pisze...

Ja równiez stane sie za chwile szczesliwa posiadaczka tej "bibli":)
a strudel wyszedł miód malina

Blog Widget by LinkWithin