Sernik potrójnie czekoladowy

Dzisiejszym postem dołączam się do zachwytów nad sernikiem Agnieszki z trzema czekoladami. Zrobiłam go szybko i spontanicznie w nieco większej tortownicy (26cm - ta u mnie jest po prostu najszczelniesza :) i też się udało. Smakuje wspaniale. Nie jest zbyt słodki i choć mocno czekoladowy to w smaku nie czuje się przesady. Polecam! Uwaga: wymaga dużej ilości misek! :)


SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY
tortownica 23-26 cm

spód
150g czekoladowych herbatników
- użyłam zwykłych Digestive
50g roztopionego masła
masa serowa
1 kg gęstego serka homogenizowanego typu quark (20% tłuszczu)
- u mnie sernikowo-kanapkowy Wieluń
150g cukru
25g skrobi kukurydzianej - zastąpiłam mąką ziemniaczaną (też skrobia)
4 jajka
150ml kwaśnej śmietany (20% tłuszczu)
- 18% Zott
1 łyżka ekstraktu z wanilii
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu) - użyłam śmietanki 30%

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

spód
Ciastka zmiksuj z masłem w malakserze i otrzymaną masą wyłóż spód tortownicy (ubij dłonią lub dnem szklanki). Podpiecz przez 10-12 minut.

masa serowa
Ser ubij z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Ciągle miksując pojedynczo wbijaj jajka, po czym dodaj kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.

W 3 miskach roztop 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki, zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu gorzkiej (do białej i mlecznej dodaj po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki). Można to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodaj około 1/3 masy serowej (nieco ponad 500g masy serowej na każdą porcję) i intensywnie wymieszaj trzepaczką do piany, aż do połączenia składników (ja robiłam to mikserem).

Na wystudzony spód wylej białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałóż masę z mlecznej czekolady, a na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadź masę z gorzkiej czekolady.

Piecz przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie przez 1 godzinę w 160 stopniach. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Zostaw sernik do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku (np. robiąc szczelinę wsuwając trzonek drewnianej łyżki w drzwiczki). Całkowicie ostudzony przełóż do lodówki na całą noc.

Ja swój przed podaniem posypałam dodatkowo kakao.

Smacznego!

5 komentarze:

Anja pisze...

Rozkosznie wyglada!

Izaa pisze...

fajny....ja robię potrójnie czekoladowy ale na zimno.Ten też kiedyś spróbuję...pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Jejku... Tyle już osób zachwala ten sernik, że chyba w końcu sama będę musiała go kiedyś przygotować.
Wspaniały!

Pozdrawiam! :)

Paula pisze...

to połączenie kolorów jest zniewalające :)

Szarlotek pisze...

Zachwycają mnie takie serniki, pyszne i czekoladowe :)Ale, kusisz...

Blog Widget by LinkWithin