Ciasto na tą brioche wyrabia się bardzo szybko i łatwo (nawet bez maszyny). Piekłam w babkowej formie. Chlebek jest słodki, pachnący (niesamowicie pachnący!), o miękkim miąższu. Dodatkowy atut: ekspresowy! :)
BRIOCHE Z JOGURTEM I MIODEM POMARAŃCZOWYM
1 mały bochenek
80ml mleka
1 jajko, lekko roztrzepane
50g jogurtu naturalnego
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy - u mnie miód z tych samych kwiatów
1 łyżeczka soku z cytryny
20g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
20g roztopionego masła
350g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka drożdży instant
w maszynie
Wszystkie składniki umieść w maszynie do pieczenia chleba w podanej kolejności (należy upewnić się jaką kolejność dodawania składników wymaga Wasza maszyna). Nastaw program podstawowy lub szybki.
lub ręcznie
Za pomocą miksera z hakiem lub zwykłej łyżki wymieszaj wszystkie składniki (ja musiałam dodatkowo delikatnie zagnieść ciasto, aby wszystko dokładnie się połączyło). Odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia, potem uformuj bochenek o dowolnym kształcie i piecz w na blasze/kamieniu ok. 25-30 minut w 180 stopniach (wyrobione ciasto można także przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy o dowolnym kształcie, pozostawić w niej do wyrastania, a następnie upiec).
Gotową brioszkę ostudź na kratce przed podaniem.
Smacznego!
5 komentarze:
Ale się szybko uwinęłaś:) Ja się dopiero zastanawiam chociaż i tak wiem, ze na chleb się nie odważe więc pewnie też zrobię brioszkę:) Twoja zachęciła mnie jeszcze bardziej:)
Wow! Ekspresowa jesteś. Ale masz rację - słodkie wypieki nigdy nie smakują tak dobrze, jak zimą.
A co do tej edycji, to ja się dopiero zastanawiam, co upiec (jeśli w ogóle cokolwiek) i stawiam raczej na drugą propozycję. U mnie ani wody z kwiatów, ani miodu z pomarańczy nie widać, więc...
Pozdrawiam! :)
o tak ekspres i to taki piękny , teraz jestem jeszcze bardziej zachęcona i teraz już nie wiem co pierwsze upiekę , hm może jednak ta pyszną brioszke
pozdrawiam
Już?? :)) Szybka jesteś! No to już wiem co upiekę. Brioszki uwielbiam a najbardziej takie co się je miło i przyjemnie wyrabia :)))
I chyba też wykorzystam formę babkową :) Super pomysł!
Wow! Ekspres i to w dodatku z klasą! Piękna brioszka :) Cieszę się ogromnie, że już się dołączyłaś :) Teraz trzymam kciuki za zakwas - ja swój też właśnie reanimuję i liczę że w niedzielę uda się chlebek upiec :)
Prześlij komentarz