Zrobiłam placki z połowy składników i podzieliłam ciasto na 4 części. Na pewno jednak spróbuje zrobić z tego przepisu też chleb (czyli bez rozwałkowywania, pozostawić do wyrośnięcia i upiec), ponieważ ciasto smakuje wspaniale.
PLACEK CHLEBOWY Z SZAŁWIĄ
duży placek, 8 małych placków lub mały chleb
250g mąki żytniej chlebowej
250g mąki orkiszowej
7g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
garść liści świeżej szałwi (lub 2 czubate łyżeczki suszonej)
3 łyżki oliwy z oliwek
300ml wody
gruba sól morska
Oba rodzaje maki łączymy z drożdżami i solą. Dodajemy posiekaną szałwię (pokruszoną, jeśli jest suszona) i mieszamy składniki. Stale mieszając, powoli wlewamy oliwę i wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. W konsystencji powinno też być dość twarde. Formujemy kulę, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 1 cm. Układamy na blasze lekko posmarowanej oliwą. Znów przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Smarujemy placek oliwą, posypujemy solą morską. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 30 minut.
4 komentarze:
Wspaniałe :) Z aromatem szałwi muszą być pycha :)
Podoba mi się taki placek...:)
podoba mi się ta oryginalna nazwa
nigdy nie korzystam z przepisów z 'kuchni'
ale ten dodatek szałwii brzmi naprawdę zachęcająco, zupełnie nie znam jej smaku
Pomimo,że bardzo mało jem pieczywa, to na taki skusiłabym się bez niczego :)
Prześlij komentarz