W wolny dzień można pozwolić sobie na nieco dłuższe przygotowywanie śniadania. W dzień wolny od rodziny (u mnie się to złożyło z dniem wolnym :) można pozwolić sobie na śniadanie nieco bardziej wykwintne. I naukę robienia jajek w koszulkach (ciągle nie bardzo mi to wychodzi). Gdy już opanuję tę sztukę to może jajka Benedict? W międzyczasie dzisiejszy przepis na wytrawne tosty z jajkiem z magazynu Gourmet.
TOSTY FRANCUSKIE Z PARMEZANEM ORAZ JAJKIEM W KOSZULCE
2 porcje
6 kawałków bagietki o grubości 2,5 cm
1 szklanka mleka
3 duże jajka
1/2 szklanki startego parmezanu
1 łyżka masła
2 łyżeczki octu z czerownego wina
1 łyżka oliwy z oliwek
2-3 szklanki dowolnych sałat - miałam w lodówce tylko szpinak i sałatę masłową :)
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Małą formę żaroodporną posmaruj masłem, spód wyłóż kawałkami bagietki. Mleko wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem.Wylej na chleb, posyp parmezanem, odstaw na 15-30 minut, aż biagetna wchłonie płyn. Całość posyp odrobiną masła, wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Pod koniec pieczenia zrób jaja w koszulkach. Sałaty wymieszaj octem winnym i oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Gotowe tosty rozłóż na 2 talerze, dodaj sałatę, a wierzch połóż jajko. Podawaj od razu.
Smacznego i życzę miłego dnia!
2 komentarze:
takie sniadanko to prawie jak Benedict..:)
Pysznie wygląda to Twoje śniadanko.
Zamawiam takie na sobotę, tak prosto do łóżeczka:)
Prześlij komentarz