Brioszkowe bułki hamburgerowe i Harissa Burger

Wracamy do dań fast-foodowych. Dziś niezwykle delikatne mleczne bułeczki hamburgerowe wyszukane na Smitten Kitchen i hamburgery w marokańskim stylu z magazynu Food&Wine.

Mimo, że do hamburgerów wolę ciężkie pieczywo (przepis tutaj), te mleczne bułeczki niezwykle mi smakowały, ponieważ są BARDZO LEKKIE. To chyba najlepsze mleczne bułeczki jakie kiedykolwiek zrobiłam (nie tylko do hamburgerów). Bułeczki bardzo mocno wyrastają, warto więc zachować sugerowane w przepisie odstępy.

Jeśli chodzi o harissę to oczywiście nie udało mi się kupić, zastąpiłam ją sosem chili (Mama Africa, stopień ostrości 6/10) zmieszanym z ziołami, czosnkiem, kminkiem i kminem. Pastę harissa można zrobić też samodzielnie, niestety nie miałam na to czasu. Mój uproszczony sposób też wyszedł całkiem nieźle. A. powiedział, że to najlepsze hamburgery jakie do tej pory zrobiłam, a musicie wiedzieć, że hamburgerów na sto sposobów zrobiłam w swoim życiu z A. już dosyć dużo. Tak więc ten przepis gorąco polecam wszystkim miłośnikom fast-foodów :).

BRIOSZKOWE BUŁKI HAMBURGEROWE
z restauracji Comme Ça w Los Angeles
8 bułek

1 szklanka (225ml) ciepłej wody
3 łyżki ciepłego mleka
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 i 1/2 łyżki cukru
2 jajka
400g (3 szklanki) mąki pszennej chlebowej
50g (1/3 szklanki) mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 i 1/2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
sezam lub mak do posypania (opcjonalnie)

Połącz ze sobą wodę, mleko, drożdże i cukier, odstaw na 5 minut. W tym czasie ubij jedno jajko.

W dużej misce wymieszaj obie mąki z solą. Dodaj masło, miksturę drożdżową i ubite jajko, zamieszaj (szpatułką lub łyżką). Przełóż na posypany mąką blat i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (8-10 minut). Ciasto będzie nieco lepkie, ale postaraj się nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki.

Wyrobione ciasto uformuj w kulę i odłóż do miski, szczelnie przykryj (folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godzin (aż podwoi swoją objętość).

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 8 części, z każdej uformuj małą kulkę i przełóż na blachę (zachowując odstępy 5-8 cm pomiędzy bułkami). Przykryj luźno folią spożywczą posmarowaną tłuszczem (sprawdziłam, bez posmarowania ciężko później folię zdjąć). i odstaw na kolejne 1-2 godzin do wyrośnięcia.

Na dnie piekarnika umieść żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Drugie jajko roztrzep z 1 łyżką wody i posmaruj nim każdą z bułek. Posyp sezamem lub makiem i piecz przez 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ostudź na kratce.

HARISSA BURGER
6 porcji

650g mielonej wołowiny
2,5-3 łyżek pasty harissa - użyłam ostrego sosu chili z przyprawami
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku - użyłam 4 świeżych ząbków, zmiażdżonych
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 dużej czerwonej cebuli, pokrojonej w krążki
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki majonezu
1/2 łyżeczki kminku
sól, świeżo zmielony pieprz
bułki do hamburgerów, sałata, pomidor, ogórek (lub inne dodatki)

W dużej misce wymieszaj mieloną wołowinę z 2 łyżeczkami soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1,5 łyżkami harissy, kminem, czosnkiem i tymiankiem. Uformuj 6 hamburgerów. W małej misce wymieszaj krążki cebuli z oliwą, dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Grilluj krążki cebulowe przez około 10 minut (aż zmiękną), a burgery wedle uznania (około 8 minut, obróć tylko raz!). Bułki przekrój i także lekko ugrilluj (około 2 minut).

W międzyczasie przygotuj sos. Zmieszaj majonez z 1 łyżką harissy oraz kminkiem, dopraw solą i pieprzem.

Stwórz hamburgery wedle własnego uznania (u nas bułka, sałata, mięso, sos, cebula, pomidor, bułka :).

Smacznego!

2 komentarze:

margot pisze...

bułki bardzo się podobają

naleśniki przepis pisze...

z pewnością lepsze od kupnych...

Blog Widget by LinkWithin