Tortano - WP #90 oraz zupa kalafiorowo-serowa Jamiego z GW

90 edycja Weekendowej Piekarni to dwie wspaniałe drożdżowe propozycje od Joli z bloga Nasze życie od kuchni. Zaczęłam od Tortano, które okazało się być OGROMNYM chlebem o miękkim miąższu i miękkiej skórce. Myślę, że fajnie by było je upiec w formie dwóch mniejszych chlebków, wtedy uzyskamy coś nieco bardziej bagietkowego. Jeśli czas pozwoli to wypróbuje też drugą propozycję Joli, choć kusi mnie także chleb Zorry z Piekarni po godzinach :), a czas na pieczenie chleba będę miała tylko we wtorek.

TORTANO
Maggie Glezer Artisan Baking
1 ogromny bochenek

zaczyn
1/4 łyżeczki suszonych drożdży
1 szklanka wody
2/3 szklanki (100g) mąki pszennej chlebowej
ciasto chlebowe
575g mąki pszennej chlebowej
420g wody
zaczyn z dnia poprzedniego
2 łyżeczki miodu (14g)
1 łyżka soli (15g)
1/4 szklanki ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę (60g ) – czyli mniej więcej jeden mały ziemniak

zaczyn
Drożdże rozpuść w wodzie, odstaw na 5-10 minut. Do mąki wlej 1/3 części wody z rozpuszczonymi drożdżami, a resztę wylej. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin.
/zrobiłam nieco inaczej: 1/8 łyżeczki drożdży rozpuściłam w 1/3 szklanki wody, po czym dodałam mąkę/

ciasto chlebowe
Wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki wodę z mąką, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10-20 minut. Dodaj zaczyn, miód, sól, ziemniaka przeciśniętego przez praskę. Wyrabiaj 15-20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ciasto będzie bardzo luźne. Przełóż ciasto do naczynia oprószonego mąką. Przykryj folią i odstaw na 20 minut.

Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, posyp mąką, złóż brzegi do środka (tak jak składa się listy urzędowe), przekręć ciasto na blacie o 90° i ponownie złóż brzegi do środka. Oprósz mąką i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić na kolejne 20 minut. Ciasto złóż w ten sposób jeszcze 3 razy (w odstępach 20 minutowych), a po ostatnim złożeniu odstaw na 2 i 1/2 godziny.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, uformuj kulę, odstaw na 20 minut.

Ciasto posyp mąką, w środku zrób otwór. Uformuj wieniec o średnicy 30cm, z otworem o średnicy 10 cm pośrodku (ja do środka włożyłam metalową foremkę do ciastek w kształcie kury ;). Posyp mąką, ułóż na papierze do pieczenia/desce piekarniczej obficie posypanej mąką, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 i 1/2 godziny.

Piekarnik rozgrzej do 230°C. Piecz, aż Tortano uzyska kolor ciemnobrązowy (u mnie to trwało 35 minut; piekłam z parą). Studź na kratce.

A teraz słów kilka o Jamie Olivierze i dodatkach do Gazety Wyborczej pt. Każdy może gotować. W poprzedni czwartek ten dodatek rozbawił mnie niezwykle podając 15-20 minutowy przepis na fajitas z kurczaka, w którym jednym ze składników był słoik kupnego guacamole.... No może w UK jest to realne, w Polsce niestety trzeba jeszcze do czasu przygotowania potrawy doliczyć czas na zrobienie guacamole :). We wczorajszym dodatku z kolei w dziale klasyczne dania rybne mamy np. chowder z krewetkami i kukurydzą. Nie wiem czemu mam wrażenie, że przepisy do tego dodatku zostały wybrane gdzieś w Anglii :). Naprawdę Panie i Panowie z GW, przepisów Jamiego jest mnóstwo, czy nie można było znaleźć czegoś osadzonego bardziej w realiach polskich? Ale żeby nie było tylko narzekania na to, co i tak darmowe, dziś zupa z przedwczorajszej GW właśnie. Każdy może gotować, mogę więc i ja :).

ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA
8 porcji

2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
800g kalafiora
200g sera cheddar
1800ml rozrzedzonego bulionu drobiowego lub warzywnego (Jamie podaje 2 kostki bulionowe na 1,8l wody)
sól, pieprz
1 łyżeczka musztardy angielskiej
opcjonalnie: gałka muszkatołowa, smażony boczek

Obierz marchewki i pokrój w grube plasterki. Selera pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Kalafiora pokrój na 1,5cm plastry.

Duży rondel postaw na dużym ogniu i wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj wszystkie pokrojone i posiekane warzywa, wymieszaj. Duś około 10 minut pod uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu, a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor.

Zetrzyj ser do miski i odłóż na później.

Warzywa zalej bulionem, całość dobrze wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 minut pod przykryciem. Zdejmij z ognia. Przypraw solą i pieprzem, a następnie dodaj ser i musztardę. Zmiksuj zupę, przelej do miseczek, a na wierzch, jeśli chcesz, zetrzyj gałkę muszkatołową lub posyp lekko podsmażonym chrupiącym boczkiem
(ja dodałam świeży lubczyk i oczywiście kromki Tortano).

Smacznego!

7 komentarze:

Arvén pisze...

Widziałam guacamole w słoiku! Sos do tortilli. Wątpię jednak, żeby miało jakikolwiek start do domowego, wolę dodać sobie jednak te 4-5 minut roboty i wiedzieć, co jem :)
Też zabieram się do tych przepisów, zobaczymy co wyjdzie :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Koko cieszę się bardzo, ze spodobały Ci się moje propozycje:) Ja również piekłam dzisiaj Tortano:). Twoje wyszło rewelacyjnie i przyznam szczerze, ze pomysł z podzieleniem na dwa chlebki bardzo fajny... choc moze ja zrobiłabym dwa mniejsze kółka...bo uwielbiam ten kształt:) Pozdrawiam ciepło... a i pozwolę sobie zapisac przepis na zupę...bo już sam kolor nastroił mnie pozytywnie:)

aga pisze...

ale pysznosci:) taka zupka z takim chlebkiem na pewno smakuja rewelacyjnie:)

Karmel-itka pisze...

zupa urzeka swym kolorem.
bochenek - kształtem, powierzchnią, miękkim wnętrzem.
niezwykle domowy. uwielbiam zapach pieczonego w domowej piekarni chleba..

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

wstyd sie przyznać, ale ja nigdy sera cheddar nie jadłam...

Beata pisze...

Tortano super, ale zupka też niczego sobie!

Kuba pisze...

Tak zupa jaki chleb - piękne i smakowite. Pozdrawiam!

Blog Widget by LinkWithin