Mleczny chleb z czarnym sezamem

Ten chleb mnie zaskoczył. Sama zjadłam pół bochenka, co z reguły się nie zdarza. Jest bardzo miękki, świeży przez 3 dni, o fajnym, interesującym smaku. Doskonały do ryb, warzyw, orientalnych sałatek. Wygląda ciekawie. Oryginalny przepis ze strony http://www.cookingbread.com/ znajdziecie tutaj. Zrobiłam jeden bochenek z połowy przepisu. Ciągle mnie zachwyca.

MLECZNY CHLEB Z CZARNYM SEZAMEM
2 małe bochenki

ciasto
3 szklanki (450g) mąki pszennej chlebowej
3 szklanki (450g) maki pszennej
- użyłam tortowej
1/4 szklanki (70g) cukru
1/4 szklanki (40g) masła
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 jajko (lekko roztrzepane)
2 i 1/2 szklanki (625ml) mleka
1/4 szklanki (50g) czarnego sezamu

wierzch
1 białko
czarny sezam

ciasto
W rondelku zagotuj mleko do bardzo wysokiej temperatury, nie doprowadź jednak do wrzenia. Gorące mleko przelej do miski, dodaj masło i cukier, zamieszaj by masło i cukier rozpuściły się.

Gdy mleko ostygnie do około 45 stopni dodaj roztrzepane jajko, zamieszaj. Następnie wsyp zwykłą mąkę pszenną, sól i suszone drożdże, wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw na 10 minut. Dodaj czarny sezam i dokładnie wymieszaj. Powoli wsypuj mąkę chlebową. Gdy konsystencja ciasta uniemożliwi dalsze mieszanie łyżką, przełóż je na oprószony mąką blat (stolnicę) i ugniataj przez 10 minut stopniowo dodając pozostałą mąkę chlebową. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto dokładnie wysmaruj oliwą, przełóż do czystej miski, szczelnie przykryj (np. folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).


Wyrośnięte ciasto przekrój na pół i uformuj dwa bochenki: rozgnieć ciasto rękoma formując płaski prostokąt, po czym zwiń je i mocno dociśnij końce by się nie rozwijało. Powtórz z drugim bochenkiem.

wierzch
Białko lekko ubij - do momentu uzyskania piany. Oba bochenki wysmaruj białkiem i obtocz dokładnie w czarnym sezamie (najłatw
iej to zrobić wysypując sezam na blat i obracając po nim bochenek). Upewnij się czy sezam pokrył wszystkie boki ciasta.

Ciasto przełóż do wysmarowanych olejem form keksowych, ponownie przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie ponacinaj bochenki ostrym nożem.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz przez 30-35 minut. Po upieczeniu wyciągnij chleby z foremek i zostaw na kratce to ostygnięcia.













Chleb jadłam głównie z wędzonym łososiem, sosem sojowym i wasabi :) Bardzo mocno polecam. W tej chwili to jeden z moich ulubionych chlebów i wkrótce upiekę go znowu.

Smacznego!

6 komentarze:

asieja pisze...

są takie chleby,
które po prostu zachwycają
i nie wiedziec czemu smak mają najbardziej wyjątkowy ze wszystkich

ładnie wyglądają w nim te sezamowe ziarenka

Szarlotek pisze...

Przekonuje mnie ten chleb swoim wizerunkiem , a informacja o tym ,że utrzymuje świeżość przez trzy dni, powoduje iż zapisuje go do swoich chlebowych przepisów :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

z czarnym sezamem ...ciekawy, a z łososiem prezentuje się nieziemsko :)

Konsti pisze...

Alez fajby chlebus! Tez go kiedys zrobie, obiecuje.
POzdrawiam serdecznie.

Joanna pisze...

2 razy 3 szklanki mąki ?
Czy może to pomyłka ?

Iv pisze...

2x3 szklanki to jest na 2 bochenki, jeśli chcemy 1 bochenek to robimy jak ja z połowy przepisu :)

Blog Widget by LinkWithin