poniedziałek, lipca 20

Decadence. Desserts by Philip Johnson.

Książek kucharskich mam dziesiątki, nie ze wszystkich korzystam, więcej niż kilka bardzo mnie rozczarowało. Ostatnio zrobiłam nowe zakupy, tym razem angielskojęzyczne, żeby spróbować czegoś innego.

Z tych pozycji, które dotarły już do mnie pocztą, najbardziej urzekło mnie Decadence. Desserts by Philip Johnson. Wszystko w tej książce jest piękne: okładka, czcionka, ilustracje. Przepisy wyglądają wspaniale. Już wkrótce podzielę się pierwszym z nich :)


kilka słów o autorze
(z obwoluty)


Urodzony w Nowej Zelandii Philip Johnson jest jednym z najlepszych szefów kuchni w Australii. Pracował w Londynie i Nowej Zelandii, a obecnie gotuje w Brisbane, w Australii. W 1997 roku jego lokal bistro e'cco, po zaledwie dwóch latach działalności, został wyróżniony tytułem Remy Martin Cognac/Australian Gourment Traveller Restaurant of the year.

kilka słów o książce (z obwoluty)

Ta wspaniała kolekcja dekadenckich deserów sprawi, że poczujecie mrowienie przyjemności na kubkach smakowych. Od intensywnych, czekoladowych dzieł po chłodne, szykowne letnie przysmaki - jakąkolwiek macie zachciankę, na pewno tutaj ją spełnicie wybierając jeden z ponad 90 wyjątkowych przepisów. Ta książka zawiera wszystko, czego potrzeba, by popołudniami oddawać się słodkim przyjemnościom lub by w niezapomniany sposób przypieczętować każdy posiłek.

kilka słów o przepisach

Przepisy w książce zostały podzielone według następujących kategorii:
- oszaleć dla czekolady
- ciepłe cuda
- zimny & spokojny
- patisserie
- efekty specjalne
- lodowe rozkosze


Przepisy do wypróbowania:
flourless chocolate cake with fresh raspberries & cream (przepis); chocolate, kahula & savoiardi torte; bittersweet chocolate & cointreau tart; chocolate fondants with mint chocolate ice cream; baked peaches with amaretti biscuit crumble; nectarine cobbler; date, walnut & carmel pudding; vanilla creamed rice with cinnamon-spiced apples; yoghurt citrus cake with fresh cherries (przepis); caramel tartlets with macadamia nut pastry; grape & almont tart with muscat

i wiele, wiele innych.. właściwie w tej książce podoba mi się wszystko...

Polecam i zapraszam!

Decadence. Desserts by Philip Johnson. Murdoch Books Australia. 2008. 192 strony.
Cena w amazon.co.uk - 7,49Ł plus koszty przesyłki.

1 komentarz:

  1. Właśnie trafiłam przypadkowo na Twój blog. Moje klimaty i smaki. Bardzo mi się podoba. Będę wpadać i zapraszam do siebie (ja dopiero zaczynam). Książka zapowiada się bardzo ciekawie i czekam na Twoje próby, bo w spisie który podałaś są takie smakowite. Pozdrawiam gorąco
    Lo

    OdpowiedzUsuń