tag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post8223026465537628456..comments2023-10-18T17:02:37.251+02:00Comments on ko ko ko: Jeśli zostało Wam trochę szampana...Ivhttp://www.blogger.com/profile/15379460624728543125noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-35304280634481657292011-06-29T22:53:25.934+02:002011-06-29T22:53:25.934+02:00Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :) Właśnie spód t...Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :) Właśnie spód to się połączył z jabłkami praktycznie, same jabłka wciąż się trzymają, problem jest z górą - wierzch tych pofałdowań przypieczony, środek jasny a dół surowy. Spróbowałam przed chwilą kawałek, nie jest tak źle, mimo, że chyba miałam słodsze jabłka i mimo ograniczenia jeszcze cukru jest trochę za słodka. Po prostu wyrzucam to co jest najmiększe w tych "kulach" a resztę zjadam ;) Następnym razem wierzch zrobię z mniej zgniecionych arkuszy ciasta i tym samym zużyję ich dużo mniej (tutaj mi weszło 10). Ponadto spróbuję w blaszce metalowej, teraz miałam ceramiczną i chyba niespecjalnej jakości.. Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że to przecież ważne - gorsza forma może chociażby gorzej przewodzić ciepło ;] Tak czy inaczej będę próbować bo bardzo fajnie się ją robi - czułam się przy tym jakoś tak wyrafinowanie ;)kathleenehttps://www.blogger.com/profile/00051078155162985918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-30071526262686887842011-06-29T22:28:43.662+02:002011-06-29T22:28:43.662+02:00Kathleene obawiam sie, ze jesli piecze sie az tak ...Kathleene obawiam sie, ze jesli piecze sie az tak dlugo to jablka beda<br />zbyt miekkie, przez co puszcza jeszcze wiecej soku i jeszcze bardziej<br />ciasto bedzie namakac. Czyli takie troche bledne kolo. Robie ta tarte<br />bardzo czesto, ciasto na spodzie bywa miekkie, ale raczej nie surowe,<br />ono po prostu namaka sokiem.<br /><br />Jesli nie lubisz takiego namoknietego ciasta mozesz po prostu najpierw<br />podpiec sam spod (10-15 minut), potem wrzucic jablka i zrobic wierzch<br />i piec w ten sposob kolejne 30 minut - to metoda jak przy ciastach<br />kruchych - jesli podpieczemy spod wczesniej, a mamy owoce ktore<br />puszczaja sok, to ten spod mniej nasiaknie. Przyznam ze nie probowalam<br />tej metody przy filo ale wydaje mi sie ona logiczna. Mozesz tez<br />poszukac jablek ktore puszczaja malo soku, twardych i bardzo zwartych.<br />Ale teraz niestety nie sezon i ciezko o dobre jablka.<br /><br />Mam nadzieje ze troche pomoglam choc akurat tej dziesiejszej tarty<br />raczej to nie uratuje juz :)Ivhttps://www.blogger.com/profile/15379460624728543125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-71651381944190782532011-06-29T22:18:04.299+02:002011-06-29T22:18:04.299+02:00Moja tarta piecze się już 45 minut a od strony jab...Moja tarta piecze się już 45 minut a od strony jabłek ciasto jest jeszcze miękkie... z wierzchu jest przypieczona a boję się wyciągać, bo kiedyś musiałam wierzch ciasta francuskiego zdejmować i odwracać w piekarniku by się dopiekł bo w smaku był surowy. Też był w formie pie. Masz dla mnie jakąś radę? Tarta śniła mi się po nocach dopóki nie udało mi się kupić ciasta filo ;]kathleenehttps://www.blogger.com/profile/00051078155162985918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-86778324929211250582011-01-15T21:04:02.940+01:002011-01-15T21:04:02.940+01:00Ciasto cudowne i pies na nie zerkający też.Ciasto cudowne i pies na nie zerkający też.Hania-Kasiahttps://www.blogger.com/profile/15767681274144352800noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-8086534127812043062011-01-04T18:55:48.332+01:002011-01-04T18:55:48.332+01:00Zapowiada się szampańsko :-)Zapowiada się szampańsko :-)Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-54680903699665170512011-01-04T18:00:18.514+01:002011-01-04T18:00:18.514+01:00Wow! To ciacho wygląda po prostu genialnie!! Ta de...Wow! To ciacho wygląda po prostu genialnie!! Ta dekoracja, taka prosta, a jakże efektowna! <br />Cóż, szampana wypiłem do ostatniej kropelki...ale myślę, że dla czegoś takiego, mogę otworzyć nową butelkę. Cudo!spencerhttps://www.blogger.com/profile/17888659273641962523noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-75601555876705309892011-01-04T09:42:04.571+01:002011-01-04T09:42:04.571+01:00Sliczne ciastko! Ale psiak najlepszy! :);)Sliczne ciastko! Ale psiak najlepszy! :);)kasiahttps://www.blogger.com/profile/12202491612360599393noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-52662155726087577732011-01-03T21:52:54.485+01:002011-01-03T21:52:54.485+01:00O,jaki fajny pomysł i apetyczne zdjęcia :))
A pies...O,jaki fajny pomysł i apetyczne zdjęcia :))<br />A piesek jak zagląda hihi :))<br />Pozdrawiam noworocznie:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-83866819814810261222011-01-03T21:04:11.972+01:002011-01-03T21:04:11.972+01:00Wow, jak pięknie wygląda...
Wszystkiego dobrego ...Wow, jak pięknie wygląda... <br /><br />Wszystkiego dobrego w nowym roku! Oby był smakowity i pełen słodyczy :)<br /><br />Pozdrawiam ciepło :)kasiaaaa24https://www.blogger.com/profile/10656970880141919313noreply@blogger.com