SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO
tortownica 23cm
250ml espresso, ostudzonego
2 łyżki cukru
80ml słodkiego wina Marsala - użyłam likieru kawowego Sheridan's
200-250g podłużnych biszkoptów - u mnie 200g
masa serowa
2 łyżeczki żelatyny - u mnie 3 łyżeczki
2 łyżki wody
125g serka śmietankowego typu Philadelphia
40g cukru pudru
250g marscapone
2 łyżeczki słodkiego wina Marsala - pominęłam (nie lubię alkoholu w masach serowych)
300ml śmietanki 30% do ubijania
dodatkowo: posiekana czekolada lub ziarna kawy w czekoladzie do dekoracji
Dno i boki tortownicy posmaruj masłem. Zmieszaj kawę z cukrem i alkoholem, odstaw. Od każdego biszkoptu odetnij końcówki z jednej strony, tak by zostały ci 7cm kawałki.
80ml mieszanki kawowej umieść w małym rondelku. Gotuj bez przykrycia do momentu, aż kawa zgęstnieje i pozostanie jej około 1 łyżki. Odstaw do ostygnięcia.
Biszkopty zanurz w pozostałej mieszance kawowej płaskim końcem. Wyłóż nimi boki tortownicy. Odcięte końcówki i pokrojone pozostałe biszkopty także zanurz w kawie, wysyp nimi dno tortownicy.
masa serowa
Wodę umieść w małej miseczce, posyp ją żelatyną. Rozpuść nad parą wodną, odstaw do ostygnięcia na 5 minut. Ser śmietankowy ubij z cukrem, dodaj marscapone i alkohol, a następnie żelatynę. Całość dokładnie zmiksuj. Ubij śmietanę, dodaj ją do masy serowej, wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Polej zredukowaną kawą i za pomocą wykałaczki lub trzonka łyżki wykonaj kilka ruchów, aby zmieszać nieco kawę z masą serową na wierzchu. Sernik włóż do lodówki na całą noc.
Podawaj udekorowany posiekaną czekoladą lub posiekanymi ziarnami kawy w czekoladzie.Przepis na ten sernik pochodzi z książki Cheesecakes, baked and chilled wydawnictwa The Australian Women's Weekly. Nauczona doświadczeniem z przepisami na serniki na zimno z innych krajów dodałam więcej żelatyny (i tak należy zrobić).
Smacznego!
robiłam kiedyś podobny, tyle że był pieczony. Jako że jestem wielbicielką właśnie tych na zimno ten by mi bardziej smakował na pewno (;
OdpowiedzUsuńw zupełności się zgadzam- mniej jeść i się ruszać a figura w mgnieniu oka powróci;))
OdpowiedzUsuńtiramisu wygląda obłędnie;)
Piękny sernik! Z pewnością też pyszny, bardzo lubię tiramisu:)
OdpowiedzUsuńA ja przepadam za sernikami na zimno! Ten mi się bardzo podoba, notuję przepis :)
OdpowiedzUsuńU mnie też rzadko bywają serniki na zimno. Ja lubię,ale chłopaki nie bardzo;)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda cudnie, tiramisu uwielbiam!:)
sernik wyglada bardzo smakowicie:) mniam...
OdpowiedzUsuńserniki na zimno zdecydowanie ulubione tego lata!
OdpowiedzUsuńserniki na zimno do zdecydowany hit tego lata!!!
OdpowiedzUsuńcudowny sernik
OdpowiedzUsuńZ mascarpone... Cudnie.
OdpowiedzUsuńna zimno znam w wersji tradycyjnej - biszkopt, masa serowa i galaretka z owocami. Ale w wersji tiramisu? Ciekawe, ciekawe. I smakowicie wyglądające ;]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
piękne imię córeczki, naprawdę!
OdpowiedzUsuń