wtorek, lipca 13

Pay de Queso, czyli sernik meksykański

Zdecydowałam się na ciasto, który robiło już wiele z Was, a które kusiło mnie niezwykle za każdym razem, gdy tylko pojawiało się na blogach. Wyszukany przez Agnieszkę z Kuchni nad Atlantykiem sernik jest bardzo mleczny, delikatny i puszysty, w dodatku nie za słodki (właściwie to mało słodki :). Inny. Zdecydowałam się nie wykładać boków tortownicy masą ciasteczkową, a następnym razem pominę też spód (który nieco zamókł, ponieważ surowa masa jest BARDZO płynna). Fajna propozycja na letnie, mleczne śniadanie :).

PAY DE QUESO
tortownica 26cm

spód
300g herbatników typu petit beurre lub digestive - u mnie 225g
250g roztopionego masła - u mnie 80g
masa serowa
8 jajek
500g serka kremowego typu Philadelphia
500g gęstego serka homogenizowanego
1 duża puszka (411g) skondensowanego mleka niesłodzonego
1 duża puszka (533g) mleka skondensowanego słodzonego

spód
Herbatniki zmiel w malakserze i wymieszaj z masłem. Wylep nimi spód i boki tortownicy dociskając dnem i bokami szklanki (ja zrobiłam tylko dno, a spód podpiekłam przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni).

masa serowa
Jajka ubij z dwoma rodzajami mleka oraz serkami. Powstałą płynną masę wlej do formy wyłożonej herbatnikami i owiniętej szczelnie z zewnątrz folią aluminiową (zapobiega to wytapianiu tłuszczu i wylewaniu się go do piekarnika, ponieważ udało mi się kupić niezwykle szczelną tortownicę pominęłam ten krok).

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Sernik piecz przez 1 godzinę, a po wyłączeniu piekarnika nie otwieraj drzwiczek i pozostaw ciasto wewnątrz do ostygnięcia. Gotowe ciasto przełóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp czekoladą, kakao lub wiórkami kokosowymi.

Mój sernik posypuję kakao, co prawda nie meksykańskim, a holenderskim, ale pasuje idealnie :).

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. lubię serniki, które nie mają wcale ciasta. albo jakiś taki delikatny spód, więc podoba mi się pomysł ze zrezygnowaniem z niego.
    i ta mała słodycz ciasta jest jego dodatkową zaletą.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada bardzo apetycznie!! bardzo lubie serniki, wiec ten pewnie tez mi sie spodoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tak- to ciasto jest bardzo kuszące. podoba mi się jego wygląd- taki wykwintny i klasyczny;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkie serniki. Twój wygląda na bardzo, bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniczek wygląda na pychotę. A ja, jako sernikożerca, mówie mu stanowcze TAK. Koniecznie do zrobienia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Też sie na niego szykuję i jestem przekonana, że podbije nasze podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też sie na niego szykuję i jestem przekonana, że podbije nasze podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham serniki, chyba najlepsze ciasta na takie ciepłe dni:) Twój prezentuje się znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam ten serniczek, wyszedł przepyszny! Twój prezentuje się wspaniale:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się, ogromnie mi się podoba. Wszak serniki to przecież moje najukochańsze ciasta. A ten ma w dodatku mleko skondensowane, czyli kolejną moją słabość! ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. ja zdecydowanie wolę słodkie ciasta, więc z pewnością bym go dosłodziła, a poza tym przepis zapisuję, bo wygląda wspaniale, a mleko skondensowane bardzo skutecznie kusi... i ta puszystość też :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie.. Zamierzam upiec w najbliższym czasie jakiś serniczek, ale patrząc na Pani pokaźne zbiory nie mogę się zdecydować.. Gdyby mogłaby Pani pomoc mi wybraniu tego najlepszego: zastanawiam się nad tym meksykańskim, tym z prawdziwą wanilią, oraz nad nowojorskim. Który jest Pani ulubiony? Z góry dziękuję..

    OdpowiedzUsuń
  13. Nasz ulubiony to ten z prawdziwą wanilią: prosty i klasyczny, zawsze się sprawdza. Polecam zacząć od niego. Ponieważ mamy teraz sezon można go posypać jagodami w ostatnim etapie pieczenia, tak jak opisane w radach poniżej przepisu. Mam nadzieję, że będzie smakował.

    OdpowiedzUsuń