Dzisiejszym postem dołączam się do zachwytów nad sernikiem Agnieszki z trzema czekoladami. Zrobiłam go szybko i spontanicznie w nieco większej tortownicy (26cm - ta u mnie jest po prostu najszczelniesza :) i też się udało. Smakuje wspaniale. Nie jest zbyt słodki i choć mocno czekoladowy to w smaku nie czuje się przesady. Polecam! Uwaga: wymaga dużej ilości misek! :)
SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY
tortownica 23-26 cm
spód
150g czekoladowych herbatników - użyłam zwykłych Digestive
50g roztopionego masła
masa serowa
1 kg gęstego serka homogenizowanego typu quark (20% tłuszczu) - u mnie sernikowo-kanapkowy Wieluń
150g cukru
25g skrobi kukurydzianej - zastąpiłam mąką ziemniaczaną (też skrobia)
4 jajka
150ml kwaśnej śmietany (20% tłuszczu) - 18% Zott
1 łyżka ekstraktu z wanilii
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu) - użyłam śmietanki 30%
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
tortownica 23-26 cm
spód
150g czekoladowych herbatników - użyłam zwykłych Digestive
50g roztopionego masła
masa serowa
1 kg gęstego serka homogenizowanego typu quark (20% tłuszczu) - u mnie sernikowo-kanapkowy Wieluń
150g cukru
25g skrobi kukurydzianej - zastąpiłam mąką ziemniaczaną (też skrobia)
4 jajka
150ml kwaśnej śmietany (20% tłuszczu) - 18% Zott
1 łyżka ekstraktu z wanilii
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu) - użyłam śmietanki 30%
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
spód
Ciastka zmiksuj z masłem w malakserze i otrzymaną masą wyłóż spód tortownicy (ubij dłonią lub dnem szklanki). Podpiecz przez 10-12 minut.
masa serowa
Ser ubij z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Ciągle miksując pojedynczo wbijaj jajka, po czym dodaj kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
W 3 miskach roztop 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki, zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu gorzkiej (do białej i mlecznej dodaj po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki). Można to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodaj około 1/3 masy serowej (nieco ponad 500g masy serowej na każdą porcję) i intensywnie wymieszaj trzepaczką do piany, aż do połączenia składników (ja robiłam to mikserem).
Na wystudzony spód wylej białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałóż masę z mlecznej czekolady, a na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadź masę z gorzkiej czekolady.
Piecz przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie przez 1 godzinę w 160 stopniach. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Zostaw sernik do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku (np. robiąc szczelinę wsuwając trzonek drewnianej łyżki w drzwiczki). Całkowicie ostudzony przełóż do lodówki na całą noc.
Ja swój przed podaniem posypałam dodatkowo kakao.
Rozkosznie wyglada!
OdpowiedzUsuńfajny....ja robię potrójnie czekoladowy ale na zimno.Ten też kiedyś spróbuję...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJejku... Tyle już osób zachwala ten sernik, że chyba w końcu sama będę musiała go kiedyś przygotować.
OdpowiedzUsuńWspaniały!
Pozdrawiam! :)
to połączenie kolorów jest zniewalające :)
OdpowiedzUsuńZachwycają mnie takie serniki, pyszne i czekoladowe :)Ale, kusisz...
OdpowiedzUsuń