niedziela, listopada 22

Kulki Tiramisu

Wyszperane u Caritki małe trufle o kawowym smaku. Szybkie i bardzo proste do zrobienia, z niezbyt dużej ilości składników :). Rewelacyjne do popołudniowej kawy. Lekko włoskie. Oczywiście u mnie każda innego rozmiaru :).

KULKI TIRAMISU
25-30 sztuk

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
130-140g podłużnych biszkoptów
250g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki (lub więcej) dowolnego alkoholu - użyłam Sheridansa
gorzkie kakao do obtoczenia kulek

Kawę rozpuść z 8 łyżkami wrzącej wody, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Możesz dodatkowo dodać 3-4 łyżki alkoholu.

Biszkopty rozdrobnij w malakserze lub wałkiem do ciasta. Następnie dokładnie wymieszaj z zimną kawa i odstaw na ok. 15-20 min, aby smaki połączyły się.

Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszaj za pomocą miksera, następnie dodaj kawowe biszkopty i ponownie wymieszaj (mikserem lub łyżką). Z masy uformuj kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać więcej pokruszonych biszkoptów). Każdą kulkę obtocz w kakao.

Gotowe trufle wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. śliczne Ci te trufelki wyszły, pysznie muszą smakować, a już szczególnie z filiżanką dobrego cappuccino, mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. małe chwile przyjemności, :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka! szkoda tylko, że nie można przestać podjadać... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trufle z mascarpone. Pysznie.
    Taka każda inna to jest właśnie fajne, przecież to ręczna praca.

    OdpowiedzUsuń