Bolzano to największe miasto włoskiego południowego Tyrolu. Jest więc ośrodkiem narciarskim. Czyli nigdy tam nie byłam :). Przyznaje się: nie lubię zimy, a na nartach nie jeżdżę odkąd w wieku 7 lat złamałam rękę na stoku. Ale ciasto zainteresowało mnie, przepis widziałam już na wielu blogach, swe źródło ma on jednak w New York Time'sie.
Szarlotka ta ucieszy na pewno wszystkich miłośników racuchów i jabłek w cieście. Dla mnie to właściwie jeden wielki racuch! Dużo jabłek, niewiele ciasta, mocno waniliowy aromat. Na ciepło i na zimno. Bardzo prosta do zrobienia, szybko znika, szybko robi się ponownie.
Szarlotka ta ucieszy na pewno wszystkich miłośników racuchów i jabłek w cieście. Dla mnie to właściwie jeden wielki racuch! Dużo jabłek, niewiele ciasta, mocno waniliowy aromat. Na ciepło i na zimno. Bardzo prosta do zrobienia, szybko znika, szybko robi się ponownie.
Bolzano apple cake
tortownica 23cm
115g masła
1/2 szklanki (75g) mąki
2 jajka
1 szklanka cukru - dodałam 175g, czyli 3/4 szklanki
1 laska wanilii
600g kwaśnych jabłek - użyłam szarych renet
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki (125ml) mleka w temperaturze pokojowej
cukier puder
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Tortownicę posmaruj tłuszczem i lekko oprósz mąką.
Masło rozpuść w małym rondelku. Jajka ubij z połową cukru, gdy staną się kremowe ubijaj dalej stopniowo dosypując pozostały cukier. Wanilię przepołów, zeskrob nasiona i dodaj je do masy jajecznej. Wydrążoną laskę wanilii umieść w rozpuszczonym maśle.
Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, po czym pokrój je na cienkie plasterki.
Wyciągnij laskę wanilii z masła, a następnie przelej je do masy jajecznej. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj, dodaj mleko, wymieszaj ponownie (wszystko do tej pory można robić mikserem). Dodaj jabłka i ostrożnie mieszaj do czasu, aż każdy plasterek pokryje się ciastem.
Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy, wyrównaj wierzch, aby jabłka rozłożyły się równomiernie i piecz przez około 40 minut, aż ciasto stanie się brązowe.
Po upieczeniu studź przez 30 minut. Podawaj lekko ciepłe posypane cukrem pudrem.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Tortownicę posmaruj tłuszczem i lekko oprósz mąką.
Masło rozpuść w małym rondelku. Jajka ubij z połową cukru, gdy staną się kremowe ubijaj dalej stopniowo dosypując pozostały cukier. Wanilię przepołów, zeskrob nasiona i dodaj je do masy jajecznej. Wydrążoną laskę wanilii umieść w rozpuszczonym maśle.
Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, po czym pokrój je na cienkie plasterki.
Wyciągnij laskę wanilii z masła, a następnie przelej je do masy jajecznej. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj, dodaj mleko, wymieszaj ponownie (wszystko do tej pory można robić mikserem). Dodaj jabłka i ostrożnie mieszaj do czasu, aż każdy plasterek pokryje się ciastem.
Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy, wyrównaj wierzch, aby jabłka rozłożyły się równomiernie i piecz przez około 40 minut, aż ciasto stanie się brązowe.
Po upieczeniu studź przez 30 minut. Podawaj lekko ciepłe posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Zapowiada się świetnie. Koniecznie dodaję do zakładki 'prezpisy do wypróbowania'. Mam nadzieję, że doczeka się realizacji. :-)
OdpowiedzUsuńw mojej zakładce 'przepisy do wypróbowania' jest już ponad 200 stron i ciągle rośnie.. tak więc.. :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis:)
OdpowiedzUsuń