tag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post4738186582028992092..comments2023-10-18T17:02:37.251+02:00Comments on ko ko ko: Tarta czekoladowa z karmelizowanymi bananamiIvhttp://www.blogger.com/profile/15379460624728543125noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-75309673990389139532012-01-16T09:10:59.747+01:002012-01-16T09:10:59.747+01:00kathleene przeglądałam ostatnio nowości książkowe ...kathleene przeglądałam ostatnio nowości książkowe i jeśli miałabym coś wybrać właśnie w takim francuskim stylu to ta mi się podoba: http://www.amazon.co.uk/Ladur%C3%A9e-Sucr%C3%A9-Recipes-Phillipe-Andrieu/dp/1902686713/ albo poczekałabym do marca na nowego Pierre'a.<br />ps. cieszę się, że tarta smakowała :)Ivhttps://www.blogger.com/profile/15379460624728543125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-80754547338081021872012-01-15T21:53:53.192+01:002012-01-15T21:53:53.192+01:00Przybywam ponownie, żeby napisać, że zrobiłam to c...Przybywam ponownie, żeby napisać, że zrobiłam to cudo. Tarta jest wyśmienita :) Jedyne z czym miałam problem to banany, zrobiły się bardzo miękkie i właściwie straciły kształt a cukier momentami mi się zbijał i powstawały klejące karmelki ;) Muszę poćwiczyć karmelizację :P Ale smak tych bananów w czekoladzie... mniam :) I nawet rodzynki nie przeszkadzały ;)kathleenehttps://www.blogger.com/profile/00051078155162985918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-58165889757210423752012-01-12T14:29:49.668+01:002012-01-12T14:29:49.668+01:00Kocham przepisy Pierre'a Herme. A tarta perfek...Kocham przepisy Pierre'a Herme. A tarta perfekcyjna :)Effhttps://www.blogger.com/profile/02537451092924692881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-21421503983336453012012-01-12T00:47:32.137+01:002012-01-12T00:47:32.137+01:00Dzięki ;) A zegarek musi być kultowy :)Dzięki ;) A zegarek musi być kultowy :)kathleenehttps://www.blogger.com/profile/00051078155162985918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-45841153531531614352012-01-11T22:53:14.136+01:002012-01-11T22:53:14.136+01:00Philip Johnson po czasie jednak już tak nie zachwy...Philip Johnson po czasie jednak już tak nie zachwyca. Zastanowie się i dam znać. Wszystkiego najlepszego! :) Ja też czekam na zaległy prezent, ale ukochany z uporem maniaka odmawia zakupu zegerka z Jezusem Chrystusem na tarczy :(Ivhttps://www.blogger.com/profile/15379460624728543125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-48180852695923338092012-01-11T22:49:40.714+01:002012-01-11T22:49:40.714+01:00Kurcze, akurat miałam urodziny i muszę wybrać co c...Kurcze, akurat miałam urodziny i muszę wybrać co chcę na zaległy prezent, pomyślałam, że to musi być jakaś książka i może właśnie ta. Ale skoro tak, to może Decadence? Polecasz? :) A może coś jeszcze innego?<br />PS. Blox w weryfikacji słowa przy tym komentarzu każe mi wpisać "desser", jakiś znak? :Dkathleenehttps://www.blogger.com/profile/00051078155162985918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-81031756201985708032012-01-11T22:37:41.666+01:002012-01-11T22:37:41.666+01:00kathleene to ta pierwsza :), kupiłam ją oczywiście...kathleene to ta pierwsza :), kupiłam ją oczywiście na Amazonie. Ale w marcu wychodzi nowa książka Pierra http://www.amazon.com/Pierre-Herme-Pastries/dp/1584799455/ to może warto się wstrzymać (po pierwsze tańsza, po drugie z Desserts w Internecie jest już sporo przepisów). Ja tą nową na pewno kupię (i jeszcze parę innych, bo już dawno nic nie kupiłam)Ivhttps://www.blogger.com/profile/15379460624728543125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-67564734858155963212012-01-11T22:27:40.412+01:002012-01-11T22:27:40.412+01:00Kolejny raz czytałam Twój opis i nabrałam straszne...Kolejny raz czytałam Twój opis i nabrałam strasznej ochoty na tę książkę, o której wspominasz :) Nie wiem tylko czy to ta: http://www.amazon.com/Desserts-Pierre-Herme/dp/0316357200 czy ta: http://www.amazon.com/Chocolate-Desserts-Pierre-Herme-Greenspan/dp/0316357413 ? Gdzieś znalazłam ten przepis i jako źródło była podana ta czekoladowa, z kolei Ty piszesz samo "Deserts" i już nic nie wiem :P Możesz także podpowiedzieć gdzie ją kupiłaś? :)kathleenehttps://www.blogger.com/profile/00051078155162985918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-45055887952018840312012-01-10T22:51:14.910+01:002012-01-10T22:51:14.910+01:00Faktycznie, ja do makowca dodałam trochę ale się k...Faktycznie, ja do makowca dodałam trochę ale się krótko gotowały i nadmuchały się jakby chciały wrócić do dawnej postaci :) Mi w nich przeszkadza najbardziej taka rozdziabdziana konsystencja a smak to pewnie jeszcze potęguje ;) Żurawinę z kolei jem bez problemu, jest twardsza. Pewnie akurat mam w szafce jakąś dosładzaną, bo inną ciężko dostać, więc nie powinno być kwaśne :P Albo dodam pół na pół, o. ;)kathleenehttps://www.blogger.com/profile/00051078155162985918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-69293047390770425612012-01-10T19:33:30.995+01:002012-01-10T19:33:30.995+01:00kathleene powiedział, że nawet z tymi rodzynkami d...kathleene powiedział, że nawet z tymi rodzynkami da się zjeść. Ale myślę, że to kwestia alkoholu, zupełnie inaczej smakują, a poza tym takie namoczone rodzynki to niemalże winogrona. W ten sam sposób robiłam rodzynki do makowca i też zjadł, więc myślę że będę je przemycać częściej. Ale spokojnie można spróbować z czymś innym, choć ja akurat za żurawiną nie przepadam, nie będzie za kwaśna?Ivhttps://www.blogger.com/profile/15379460624728543125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-38591199440396505232012-01-10T17:31:38.002+01:002012-01-10T17:31:38.002+01:00Może to jakaś metoda zaczerpnięta z kuchni molekul...Może to jakaś metoda zaczerpnięta z kuchni molekularnej ;D Myślisz, że mogę zamiast rodzynków sypnąć żurawinę? Z tego co pamiętam to Twój luby chyba też nie przepada za nimi, jakoś to przeżył? :)kathleenehttps://www.blogger.com/profile/00051078155162985918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-61662795243713915132012-01-10T16:36:49.123+01:002012-01-10T16:36:49.123+01:00kathleene tak chodzi o masę, ja piekłam dłużej, 15...kathleene tak chodzi o masę, ja piekłam dłużej, 15 minut, choć Pierre pisze wyraźnie: dokładnie 11 minut, ale bałam się że będzie jeszcze surowe. U mnie było mnóstwo pęcherzyków powietrza :), ale jak dodasz cukier to białko i żółtko ładnie się połączą, problem polega tu raczej w mieszaniu: tak by cukier się rozpuścił, ale pęcherzyki powietrza nie wytworzyły (osobiście nie mam pojęcia jak on to robi)Ivhttps://www.blogger.com/profile/15379460624728543125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-27746049645928617462012-01-10T14:59:21.077+01:002012-01-10T14:59:21.077+01:00Wow, nie daruję sobie tej tarty, wygląda niesamowi...Wow, nie daruję sobie tej tarty, wygląda niesamowicie :)<br />A tutaj: "aż ciasto na wierzchu ledwo co się zetnie" chodziło o masę tak? :) I mam jeszcze pytanie, jak rozmieszać jajko (żeby nie było w nim widocznego białka) nie wpuszczając w nie powietrza i do tego delikatnie? Nigdy mi się nie udało rozbicie nawet widelcem a już inne metody nie są delikatne :)kathleenehttps://www.blogger.com/profile/00051078155162985918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-40931637636635252092012-01-10T11:36:52.222+01:002012-01-10T11:36:52.222+01:00Iv, dlaczego mi to robisz? Teraz nie bede mogla pr...Iv, dlaczego mi to robisz? Teraz nie bede mogla przestac o niej myslec :) No i jeszcze z przepisu Pierre'a Herme, ktory, jesli o desery idzie, jest dla mnie guru... Bomba!Maggiehttps://www.blogger.com/profile/01200693731532481325noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-31364351001369016392012-01-10T11:33:22.117+01:002012-01-10T11:33:22.117+01:00ale super!!!ale super!!!Agnieszka Rucińskahttps://www.blogger.com/profile/09239293578897446232noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-30363464963047506542012-01-10T09:22:07.655+01:002012-01-10T09:22:07.655+01:00wygląda pięknie i jak się czyta przepis to norma...wygląda pięknie i jak się czyta przepis to normalnie ślinka leci :Dmargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-66514943042680805632012-01-10T06:43:57.354+01:002012-01-10T06:43:57.354+01:00Zapowiada się pysznie. To nadzienie - mniam :) A w...Zapowiada się pysznie. To nadzienie - mniam :) A wyglada jak mazurek:)<br />Pozdrowienia:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-89347115627528819262012-01-09T22:41:49.166+01:002012-01-09T22:41:49.166+01:00Ta tarta musi być pyszna! Rodzynki, rum......... m...Ta tarta musi być pyszna! Rodzynki, rum......... mniam! muszę spróbować kiedyś ją zrobić. Twoja wygląda przepięknieAle babka i robi to co lubihttps://www.blogger.com/profile/16263028629176321803noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-71410134589952282642012-01-09T21:52:12.677+01:002012-01-09T21:52:12.677+01:00Wspaniale się prezentuje. Coś nowego i oryginalneg...Wspaniale się prezentuje. Coś nowego i oryginalnego.Hania-Kasiahttps://www.blogger.com/profile/15767681274144352800noreply@blogger.com