tag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post3234655293265168637..comments2023-10-18T17:02:37.251+02:00Comments on ko ko ko: Sernik klonowo-pekanowyIvhttp://www.blogger.com/profile/15379460624728543125noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-35590286408436613912010-02-16T09:55:56.457+01:002010-02-16T09:55:56.457+01:00Cream of tartar to kolejny obok proszku do pieczen...Cream of tartar to kolejny obok proszku do pieczenia i sody oczyszczonej dodatek do ciast w proszku. Po polsku to kamień winny, czyli wodorowinian potasu. Jest produktem ubocznym produkcji wina: krystalizuje się w beczkach. W wypiekach używa się go przy bezach (stabilizuje białko i dodaje więcej objętości), pewnych kremach i cukierkach. Ponieważ ma odczyn kwaśny substytutem dla niego jest sok z cytryny lub ocet (1/8 łyżeczki na białko przy bezach; przy kremach 3x wieksza ilosc niz cream of tartar z przepisu), można go też pominąć, należy wtedy naprawdę dokładnie ubić białka. Nie spotkałam się z nim nigdy w Polsce. A do czego jest potrzebny?Ivhttps://www.blogger.com/profile/15379460624728543125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-14539638632835975072010-02-15T22:57:19.290+01:002010-02-15T22:57:19.290+01:00witam a wie może Pani co to jest cream of tartar i...witam a wie może Pani co to jest cream of tartar i w jak go można zastosować?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-67853984902068141282009-07-27T19:55:01.903+02:002009-07-27T19:55:01.903+02:00Pysznie wygląda, przepis brzmi ciekawie.Pysznie wygląda, przepis brzmi ciekawie.Alinahttps://www.blogger.com/profile/01619135596100225947noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-46513026409313304662009-07-27T15:30:02.492+02:002009-07-27T15:30:02.492+02:00wyglada extra!!!!! ten sklad mi sie podoba,zapisuj...wyglada extra!!!!! ten sklad mi sie podoba,zapisuje do wyprobowania :)Gosiahttps://www.blogger.com/profile/11080169821871219831noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2057751447864227110.post-35302861903064123512009-07-27T15:04:23.581+02:002009-07-27T15:04:23.581+02:00brzmi bardzo słodko, ale wygląda obłednie!brzmi bardzo słodko, ale wygląda obłednie!Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.com